Ikut saya jika sudi....

Tuesday, October 18, 2011

KEK KURMA


Ini adalah n3 pertamaku setelah lama menyepikan diri dr dunia blog.....Selamat menjamu mata semula..................


Semalam kak ipo bg kurma ye kata leh wat kek tak?kurma banyak ye kata.Saya kata leh gak tp x pernah wat leh lah cuba.....


 Maka malam tadi mulalah saya mencuba resepi kek kurma yang x peronah saya cuba wat ni....Dalam hati berdebo2 gak.......Takut x jadi.....

Tapi alhamdulillah akhirnya jadi gak seperti puan-puan lihat ni......Kek ye gebu sangat..Lembut...nyut...nyut...bila ditekan.....





Ni dah dipotong nak bg kak ipo.
 Resepinya amatlah muda x yah guna mixer tu yang saya suka....Hanya guna blender je...mudahkan????marilah mencuba...bawah ni saya tepek resepi ok????


Ni saya punya


Ni dalam pinggan ofkos tuk makan.tipuware kecik nak bg jiran sebelah n beso tu nak simpan...heheheee...


 Ok ni resepi yang saya dapat dari MyResipi

KEK KURMA

1 cawan kurma
1 cawan gula pasir
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder
1 sdk esen vanila

cara-caranya:

- blender telur & gula hingga kembang....masuk esen & kurma
- dalam bekas lain ayak tepung,soda,baking powder
- masuk bahan blender tadi dalam bekas tepung diayak tadi
- masuk minyak kacau sebati
- bakar suhu 150 c hingga masak lebih kurang 50 minit kot...(terpulang pd oven sendiri ye)
janji cucuk x lekat tu masakle.................





 Sementara saya update blog ni kak ipo kol bg tau ada orang nak order kek kurma ni nak amik petang ni.Ni mesti kes kak ipo saya bawak g tempat keje ni.....

Alhamdulillah rezeki kan xkan nak tolak.....






Oklah nak out dulu ye....Saya nak prepare wat kek yang kawan kak ipo wat tu....
Apa-apa pun SELAMAT MENCUBA.........................................

4 comments:

  1. salam nila ...wah mcm best jer kek nie kurma pun ada lg.... hehehe sue minta resepi yer.....

    ReplyDelete
  2. Silakan Sue....Selamat mencuba......:))

    ReplyDelete
  3. hehehhe tq nila....share terua ke blog jer kes malas nk salin heheheh

    ReplyDelete
  4. testing2...tumpang lalu...hai sue:))

    ReplyDelete