Ikut saya jika sudi....

Tuesday, April 19, 2011

KUIH BAKAR DURIAN

Hari ni PERAK cuti sempena besday Sultan Perak.Aku surirumah xde cuti.Anak ada kat umah tapi laki aku keje.Bila anak ada kat umah ni mula le mikio apa nak makan coz kami spesies makan.Fikir punya fikir maka terhasille bengkang deroyan.CMG kata Kuih Bakar Durian tapi kalu kat Perak ni manggei BENGKANG.....

Resepi ni aku skodeng kat blog CMG.Tapi bengkang aku xle secantik CMG punyer janji sedap dimakan...heheheee.Aku yang gatal wat bengkang ni garing coz aku suka maka burukle rupenyer....Apa2pun janji sedap n masuk perut kenyang.....Resepi CMG letak bijan tapi aku xde bijan so bogel je le bengkang aku.Apa2pun janji sedap.....Kawan2 cubalah xkan menghampakan.....





Ok kat sini aku copy paste je resepi dr blog CMG ye?CMG izinkan saya yang maleh nak nulih ni....

KUIH BAKAR DURIAN

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gm isi durian, kalau dpt pilih yang bau "cengit" (kuat baunya)*
250 ml air*(*dikisar halus)
600 ml santan kelapa segar (guna yang kotak pun ok)
1 cawan gula pasir
1 3/4 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
1/4 camca teh penuh garam halus
Pewarna kuning makanan secukupnya (1/4 camca teh)
2 camca besar minyak sapi, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci X 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lebihkan sedikit supaya mudah untuk kita mengelurakan kueh bila masak nanti..Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 di atas kecuali durian yang dikisar, minyak sapi dan bijan. Kacau rata dan tapis, masukkan durian yang dikisar tadi dan minyak sapi cair. Kacau rata dan tuang dalam bekas yang telah siap sedia. Tabur bijan rata2.
  3. Bakar selama 45 - 50 minit atau hingga masak dan permukaan kueh kelihatan garing. Mat selalunya akan akan tukar api oven pada fungsi "grill" dan bakar 5 minit untuk mendapatkan permukaan yang sedikit garing.
  4. Bila masak, keluarkan kueh dari oven, biar 5 minit, kemudian keluarkan kueh dari tin dan biar betul2 sejuk sebelum dipotong...

SELAMAT MENCUBA.........................

3 comments:

  1. nak try buat lah...tp x suka durian!!
    tukar dgn labu boleh tak..hehehe

    ReplyDelete
  2. hai nila ni akak eyta oshin..best dapat jumpa disini hehheh,, boelh akak buat resepi nie heh layan bloq akak.. puisi akak ,madah akak yer heheh

    ReplyDelete
  3. ladyzamea :owh x suka durian?boleh je...kita yg wat ye....ikut selera kita le....

    kasihmaisara1302 :akak....lama x nampak kat fb...merajukke??? cubalah best...ok nnt I follow...

    ReplyDelete